Denumirea programului:
Parteneriate in domenii prioritare
Cod
proiect: PN-II-PT-PCCA-2013-4-1159
Numar contract: 164 / 2014
Sursa de finantare: bugetul de stat
Titlul proiectului:
TEHNOLOGII AVANSATE DE TRATARE A ALIMENTELOR UTILIZAND TEHNICI DE
RADIOFRECVENTA PENTRU REDUCEREA RISCURILOR PRIVIND SANATATEA
CONSUMATORILOR (RAFSIG)
REZUMATUL PROIECTULUI
Tehnologiile de procesare neconvențională a produselor alimentare
s-au dezvoltat în ultima perioadă ca o consecință a cerințelor
producătorilor dar mai ales a consumatorilor, din ce în ce mai
informați și mai preocupați de calitatea alimentelor pe care le
consumă, și care doresc menținerea calității și prospețimii produselor în condițiile reducerii adaosului de aditivi de sinteză,
minimizarea pierderilor nutriționale în timpul procesării și depozitării precum și obținerea unor produse cu termen de
valabilitate mărit folosind un conținut scăzut de aditivi de sinteză.
Toate aceste cerințe vor permite distribuirea acestora în condiții
de siguranță către consumatori, cu modificări nutritive și
senzoriale minime.
În acest context, încălzirea cu ajutorul undelor de radio frecvență
(RF) pentru pasteurizare și sterilizare este preferată față de
încălzirea convențională, în primul rând pentru rapiditatea și
timpul scurt de acțiune necesar pentru a ajunge la temperatura
dorită. Acest lucru este valabil mai ales pentru produsele
alimentare solide și semi-solide care depind de procesul lent de
difuzie termică în cadrul încălzirii convenționale. Aceste sisteme
complexe necesită o procesare de tip temperatură înaltă – timp scurt,
care să aibă ca efect distrugere a microflorei de degradare în
condițiile reducerii degradării termice a componentelor nutriționale.
Alte avantaje ale sistemelor de încălzire cu unde de radio frecvență
(RF) sunt că acestea pot fi pornite sau oprite instantaneu (economie
de energie) și produsul poate fi tratat termic după ce este ambalat
(eliminarea posibilității de recontaminare după tratare). Sistemele
de procesare cu unde de radio frecvență (RF) pot fi mai eficiente
din punct de vedere energetic.
Producătorii industriali de panificație din România
s-au confruntat în ultimii ani cu o dilemă: pe de o parte, cererea
continuă de creștere a termenului de valabilitate al produselor din
partea lanțurilor de supermarket-uri și a vânzătorilor cu amănuntul,
ceea ce înseamnă utilizarea permanentă a conservanților în producție
și în cele mai multe cazuri utilizarea de aditivi sintetici, și pe de
alta parte, orientarea consumatorilor către produsele naturale sau
cu un conținut redus de aditivi de sinteză, preferate de
consumatorii preocupați din ce în ce mai mult de legătura dintre
alimentație și starea de sănătate. Această preocupare joacă un rol
important în strategia celor mai multe companii, care au înțeles cu
adevărat orientarea actuală categorică a pieței și deci necesitatea
reducerii și a înlocuirii în final a aditivilor sintetici în
produsele finite.